Največji skejt park v Sloveniji


V Mariboru so s pomočjo evropskih sredstev v letu 2019 po dolgih prizadevanjih uredili največji skejt park v Sloveniji, ki je že postal pravi magnet za vse navdušence nad tem športom.

Skejtanje je med mladimi izjemno priljubljen šport. Gre za izrazito urban ulični šport, pri katerem skejterji z desko izvajajo številne trike. Mesta in tudi manjši kraji po Sloveniji so v zadnjih letih prepoznali potrebo po gradnji primerne infrastrukture za izvajanje urbanih športov, zato so v številnih krajih po Sloveniji zrasli namenski poligoni oziroma skejt parki.

V Mariboru so revitalizirali območje obstoječega skejt parka, ki se sedaj razteza na površini 9.937 kvadratnih metrov. Na nekdaj opuščenem območju so uredili okolico, uporaben objekt in novi poligon za izvajanje športnih dejavnosti. Območje je dostopno vsem uporabnikom, kar ima pozitiven vpliv na tudi medgeneracijsko druženje in oživitev širšega področja.

Iztok Šumatič, znan tudi pod vzdevkom Ico, je skejter že od rane mladosti in mariborsko skejtersko sceno zelo dobro pozna. Je tudi predstavnik civilne iniciative Maribor za sk8park, ki si je dolga leta prizadevala za ureditev skejt parka v Mariboru.

»Maribor prej na področju infrastrukture v okviru skejt parkov ni bil nikjer. Prej smo hodili v Ruše, zdaj prihajajo k nam skejterji iz Ljubljane, Zagreba in celo iz Gradca,« pojasni Ico.

V skejt parku videvamo skejterje vseh generacij. Tako mladostnike, kot tudi starejše skejterje in otroke. Dobrodošli so vsi, pravi Ico, in dodaja, da je nekaj najlepšega, ko gledaš otroke, kako se zabavajo in napredujejo pri izvajanju trikov. »Občasno pridejo k skejt parku tudi starejši meščani in meščanke, ki ugotavljajo, da je skejtanje šport ter ustvarjalno izražanje samega sebe, ne pa huliganstvo«.

Mariborski skate park odlikuje izjemna arhitektura, kar potrjujejo že tri nagrade s tega področja. Avtorici Matejo Katrašnik in Polono Lipičnik je odlikovalo združenje evroazijskih zvez arhitektov, dodelili pa so jima še eno od nagrad Big SEE in posebno priznanje v okviru nemške oblikovalske nagrade.

Upravičenec: Mestna občina Maribor
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev: 600.000,00 evrov
EU prispevek: 380.000,00 evrov
['okolje']
['podravska']