Minister Jevšek in župani Posavja o možnostih črpanja evropskih sredstev


Minister Jevšek in župani Posavja o možnostih črpanja evropskih sredstev

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek se je udeležil seje Razvojnega sveta regije Posavje, ki je potekala na Gradu Sevnica. Razprava z župani posavskih občin je tekla predvsem o črpanju evropskih sredstev v prihajajočem programskem obdobju.

»Potem ko smo v Sloveniji dosegli dogovor o programu evropske kohezijske politike, ga bomo kmalu tudi uradno posredovali v Bruselj. Po predvideni časovnici bo program, težak 3,2 milijarde evrov, sprejet do konca leta, prve razpise pa lahko pričakujemo spomladi 2023,« je povedal minister Jevšek in se zahvalil vsem, ki so prispevali k pripravi programa.

Poudaril je pomembnost hitrejšega pričetka izvajanja projektov, saj bo novo programsko obdobje za 2 leti krajše od prejšnjega. »Tudi zato se obetajo poenostavitve v postopkih izvajanja oziroma pregleda porabe sredstev, s ciljem, da bi upravičenci kar najhitreje dobili izplačila,« je dejal minister.

Minister je ob tem opozoril, da se približuje tudi začetek izvajanja Interreg projektov: »Prve razpise lahko pričakujemo že v decembru 2022. Za obnovljive vire energije pa bo na voljo tudi Švicarski sklad od leta 2023 dalje.«

Ob koncu so sogovorniki izpostavili še dinamiko zaključevanja projektov v iztekajočem se programskem obdobju 2014-2020. Minister Jevšek je v zvezi s tem povedal, da je Evropska komisija zaradi težav pri izvajanju evropskih projektov, s katerimi se zaradi draginje, vojne v Ukrajini in energetske krize srečujejo v vseh državah EU, podaljšala rok izvedbe teh projektov do konca leta 2023. Težave pri izvedbi konkretnih projektov pa bodo države reševale posamično v skladu z nacionalno zakonodajo.

Deli to novico z ostalimi