Evropska sredstva 2014-2020 za oskrbo s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka ter Sodražica, Ribnica in Kočevje


Evropska sredstva 2014-2020 za oskrbo s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka ter Sodražica, Ribnica in Kočevje

Ljubljana, 17. avgust 2015 – Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, nadaljuje z izdajanjem odločitev o finančni podpori projektom v okviru izvajanja programskega obdobja 2014–2020. Tako je izdala odločitvi za naložbi »Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 1. sklop« in »Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje«, ki bosta zagotovili varno in zdravo oskrbo s pitno vodo na omenjenih območjih. Za projekta v vrednosti 65,6 milijona evrov bo Evropska unija iz Kohezijskega sklada prispevala 40,6 milijona evrov.

Projekt »Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 1. sklop« je namenjen reševanju problematike oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka. V njegovem okviru bo nadgrajen in hidravlično izboljšan obstoječ vodovodni sistem s priključitvijo novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje ter zagotovljena varna ter zdrava oskrba s pitno vodo z izgradnjo čistilnih naprav za pitno vodo. Rekonstruirano in dograjeno bo primarno omrežje Postojna – Pivka, zgrajena bosta vodovod v Bujah in občini Pivka, zgrajeni zajetji ter vodarni Malni in Korotan ter rekonstruiran transportni cevovod in razdelilno omrežje v Petelinjah. Tako bo več kot 21.000 prebivalcev dobilo varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode. Za projekt v vrednosti 34,8 milijona evrov prispeva Kohezijski sklad 21,8 milijona.

Namen projekta »Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje« je prav tako zagotovitev zanesljive oskrbe z varno in zdravo pitno vodo, izboljšanje hidravlične karakteristike in priključitev novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje. Z izvedbo projekta bo zgrajenih 65.570 metrov cevovodov, 3 čistilne naprave za pripravo pitne vode, 11 črpališč in 4 vodohrani. S tem bo več kot 25.000 prebivalcev deležnih boljše in varnejše oskrbe s pitno vodo, na nov sistem pa bo priključenih več kot 1.300 prebivalcev. S tem se bo izboljšala kakovost oskrbe s pitno vodo in življenjski pogoji prebivalcev, zmanjšale pa se bodo tudi vodne izgube. Za projekt v vrednosti 30,8 milijona evrov prispeva Kohezijski sklad 18,8 milijona.

Več informacij: Ministrstvo za okolje in prostor.

Deli to novico z ostalimi