Državna sekretarka mag. Kirbiš Rojs na virtualnem dogodku Razvojnega sveta Pomurske regije


Državna sekretarka mag. Kirbiš Rojs na virtualnem dogodku Razvojnega sveta Pomurske regije

Ljubljana, 18. 2. 2022 – Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs se je udeležila virtualnega dogodka Razvojnega sveta Pomurske regije, kjer je podala nekatere informacije o aktivnostih v zvezi s Partnerskim sporazumom za obdobje 2021–2027 in Programom za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027.

Virtualni dogodek je potekal od 10 do 11 ure v organizaciji Sveta Pomurske razvojne regije oziroma Razvojnega centra Murska Sobota. Osrednji dogodek je bil razdeljen na sedem poglavitnih točk dnevnega reda, in sicer:
– informacija o aktivnostih v zvezi s Partnerskim sporazumom za obdobje 2021–2027 in Izhodišči Programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027,
– informacija o možnostih vzpostavitve dežurstva na področju zobozdravstva,
– informacija v zvezi s problematiko odstranjevanja blata iz komunalnih čistilnih naprav,
– pobuda Občine Gornja Radgona za podporo projektu Razširitev industrijske cone Mele,
– pomen in vloga Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti,
– predstavitev regijske pisarne Olimpijskega komiteja Združenja športnih zvez Slovenije in
– seznanitev s tekočimi aktivnostmi.  

Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs je nastopila pod prvo točko dnevnega reda, kjer je podrobneje predstavila že prej omenjena Partnerski sporazum in Program za izvajanje v obdobju 2021–2027.  

Poleg tega je v svojem nagovoru izpostavila, da moramo s pomočjo kohezijske politike vzpostaviti partnerski odnos med različnimi nivoji upravljanja, zmanjšati razvojne razlike in zagotoviti primerljive življenjske pogoje v vseh okoljih.  

Poudarila je, da se v pomurski regiji trenutno izvaja 565 projektov – 486 projektov v okviru cilja Naložbe za rast in delovna mesta v skupni vrednosti 115,48 milijona evrov in 79 projektov v okviru cilja Evropsko teritorialno sodelovanje v skupni vrednosti 41,28 milijona evrov.  

Enourno virtualno druženje so sodelujoči zaključili s skupno razpravo in izmenjavo pogledov v zvezi z aktualno problematiko oziroma izzivi v Pomurski regiji.
Deli to novico z ostalimi